Pustoš od kolodvora do centra Grčkom ulicom

Kada Sergej Bodrov objašnjava liku u filmu Brat u čem je sila, veli mu da je sila u pravdi. Rat nije nikad pravda, ali u današnje vrijeme kada smo se iz svijeta realnosti prebacili u potpuno medijatizirani svijet kako detektirati tko je rat počeo i gdje je i kad donešena odluka da se dogodi.
Većini ni posljedice ne ostaju za gledat.

Ovdje je snimljen dio grada od željezničkog kolodvora do centra. Riječ je o starom dijelu grada izgrađenom prije Drugog rata.

Neposredno poslije rata posjetio sam neke od najrazrušenijih gradova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – Sarajevo i Vukovar 1997. ili 1998., a nešto kasnije Mostar. Iste godine kad sam bio u Sarajevu posjetio sam i Gospić, Bihać i Jajce koji su svi bili znatno oštećeni u ratu. U Gospiću i Jajcu sam noćio na ulici odnosno u Gospiću pred crkvom, a u Jajcu u uništenoj kući blizu Sahat kule. Prošao sam kroz još neka razrušena mjesta u Bosni i Posavini kada sam stopirao za Sarajevo i vraćao se iz Sarajeva. Ništa slično Mariupolu nisam vidio. Grbavica koju su Srbi u povlačenju poslije rata spalili je bila temeljito uništena. Još neki sarajevski kvartovi – da li Dobrinja – bili su razvaljeni. Zaboravio sam, ali znam sigurno da je u Sarajevu bilo kvartova koji su prošli lišo kao i onih koji su bili lagano oštećeni. Tih kvartova u Mariupolu nema. Zapadni Mostar nije bio teže oštećen. Možda se Vukovar može usporediti s Mariupolom jer je to jedini grad koji je bio kompletno uništen. Samo je Mariupol stanovništvom bio 12 puta veći od Vukovara, a površinom vjerojatno i više. Sovjetski gradovi, naročito ruski su razvučeni. Ako Rus nečeg ima to je prostor. Sovjetski gradovi su također i zeleniji od svega što sam vidio. To su džungle u kojima su posijane betonjare. Razlika u odnosu na Sarajevo je da Mariupol uništen u tri mjeseca, a Sarajevo je ubijano triipo godine. Vukovar je uništen u tri mjeseca, ali tu s Vukovarom završava svaka sličnost. U Sarajevu sam boravio tri puta u većim razmacima tako da sam vidio kako se grad oporavlja, ali i kako se mijenja. U Mariupol ću se sigurno vraćati. Zanima me kako će ići obnova koju ću moći pratiti u “realnom vremenu” kako se bude odvijala. Došao sam na sam početak. Grad još smrdi na paljevinu.

UNIŠTENI PERONI I KOLODVOR

PRED KOLODVOROM

USPON GRČKOM ULICOM PREMA TALIJANSKOJ ULICI

KRIŽANJE GRČKE I TALIJANSKE ULICE

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: